Opening 8 juni 2013

Op 8 juni 2013 hebben wij de opening van Hoeve Molenweide gevierd op onze boerderij. Onder de aanwezigen was ook een redacteur van de “Alphen dichtbij”.

Lees hier het artikel:
ZWAMMERDAM – ‘Onze hooiberghutten zijn de eerste in Zuid-Holland’, laat Linda van Niekerk met gepaste trots weten. Samen met haar man runt zij het melkveehouderbedrijf Hoeve Molenweide aan de Lindehovenhovestraat, dat sinds kort is uitgebreid met twee hooiberghutten.

Tijdens de open dag kunnen de hutten worden bezocht en kan ook een kijkje worden genomen op de boerderij. ‘Er is volop belangstelling, het is gezellig druk’, zegt Berry van Niekerk. Wie rond half vier op het erf is, maakt een van de hoogtepunten van de open dag mee: de koeiendans. Als de koeien van stal gehaald worden, laten zij graag zien hoe blij zij zijn met hun vrijheid in de wei. Het is maar een van de pluspunten van het logeren in een hooiberghut. ‘De gasten die de geboorte van een kalfje hebben meegemaakt, waren helemaal enthousiast.’ In het gastenboek is te lezen hoe anderen blij waren met het rijden op een squad.

‘Wij mikken op de actieve recreant. In de hut is plaats voor vier of vijf personen’ vertelt Linda van Niekerk. Wie de hut binnengaat loopt eerst over een varkensrooster, dat doet denken aan de tijd dat er ook varkens op de boerderij waren. Wie denkt dat hij in het hooi mag slapen, wordt teleurgesteld. ‘De hut doet in alles denken aan een hooiberg, maar er staat een tweepersoonsbed in en stapelbedden die in stijl zijn opgemaakt.’ Aan minimaal comfort zoals een toilet en een keukenblok ontbreekt het niet. Om het vocht geen kans te geven zijn de wanden dubbelwandig gemaakt. De verwarming ontbreekt, maar in geval van nood kan een straalkachel worden gehuurd.

Wie uitgeslapen is, kan direct genieten van het weidse uitzicht over de polder. ‘De Molenviergang is hier vlakbij en voor de toerist heeft Zwammerdam nog veel meer te bieden.’ Kinderen die de boer willen helpen kunnen na afloop een boerendiploma krijgen. Gastvrouw Van Niekerk heeft de wandel- en fietskaarten klaar liggen; zij wijst erop dat de hooiberghutten deel uitmaken van een netwerk in de richting van Kamerik. ‘Je loopt niet van hot naar her, maar van hut naar hut.’