Omgeving

Zwammerdam

In de Oudheid bevond in Zwammerdam zich het Romeinse fort “Nigrum Pullum” (zwarte grond) met de vlootfaciliteiten. Enkele resten zijn te zien op het nabije terrein van Landgoed Hooge Burch. In het Archeon is een reconstructie van schepen te bezichtigen.

Molenviergang Aarlanderveen

De boerderij ligt in het Groene Hart en heeft uitzicht op het mooie polderlandschap met de Molenviergang Aarlanderveen. Dit is de enige molenviergang in de wereld die een polder bemaalt. De molens werden aan het eind van de 18e eeuw gebouwd om een plas ten westen van Aarlanderveen droog te malen. De plas was ontstaan door turfwinning. De vier molens bemalen de Droogemaakte Polder achter Aarlanderveen. Deze vormen samen een watertrap waarlangs het water omhoog wordt getransporteerd. Trapsgewijs malen de molens het overtollige polderwater steeds 1,25 meter hoger uit de polder naar de Oude Rijn. Het Hoogheemraadschap van Rijnland, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Alphen aan den Rijn en de Stichting Molenviergang Aarlanderveen zijn overeengekomen dat de molens de komende tien jaar de hoofdbemaling van de polder blijft verzorgen.

Een mooie polderwandeling brengt u langs de Molenviergang.

Het Nieuwkoopse Plassengebied

De Nieuwkoopse Plassen ligt vlakbij de boerderij en zijn op vaar- en fietsafstand te bereiken. In de Middeleeuwen bestond dit deel van Zuid-Holland vooral uit veengrond. De groeiende bevolking en bedrijvigheid in de steden rond het gebied leidden in de 17e eeuw tot een grote vraag naar brandstof. De veengebieden die geschikt waren voor turfwinning werden afgegraven. De afgravingen resulteerden in meren zoals de Nieuwkoopse Plassen.

Afstanden

De boerderij is direct gelegen aan fiets-, wandel-, en kanoroute’s.

  • Centrum van Zwammerdam 0,5 km
  • Centrum van Bodegraven 2,5 km
  • Meije 2,5 km
  • Centrum van Alphen ad Rijn 6,0 km
  • Restaurants op 1,5 km
  • Supermarktje op 1,0 km
  • Buurtbus op 500 meter