Boerderij

Boerderij Hoeve Molenweide is een melkveehouderijbedrijf gelegen aan de Oude Rijn in het Groene Hart. Genieten van het prachtige polderlandschap met uitzicht op de Molenviergang. Inmiddels is de derde generatie hier aan het werk. Vroeger werden de koeien met de hand gemolken in de huisstal.

Het leven op de boerderij

Vandaag de dag worden de 75 koeien gemolken met twee melkrobots. Natuurlijk zijn er ook kalfjes en jonge koeien op de boerderij. Op Hoeve Molenweide slaap en geniet van je het boerenleven. Boer Berry en boerin Linda vinden het leuk als u komt logeren op de boerderij. Vanuit uw hut ziet u de koeien grazen in het weiland. De boerderij, uit 1925, is gebouwd in de typische architectuur van die tijd. Het huis is fraai met een erker met balkon, de teruggeplaatste voordeur, de brede dakgoten, het dak belegt met glanzend rode Tuile de Nord dakpannen en afgesloten met pirons op de top van het dak. Beleef uw vakantie op deze actieve boerderij in een hooiberghut.

 

Van kalfje tot melkkoe

Alle vrouwelijke kalfjes groeien (in een 0,5 jaar) bij ons op van kalfje tot pink. Een pink wordt een vaars. Door kunstmatige inseminatie (k.i.) wordt ze rond 15 maanden voor de eerste keer drachtig. De draagtijd  van een koe is 9 maanden. Rond haar 2e jaar krijgt ze voor het eerst een kalfje in haar eigen kraamkamer, fijn in het stro. Vanaf het krijgen van haar eerste kalfje gaat de koe melk produceren.

Haar kalfje krijgt de beste verzorging. Eerst biest (de eerste melk van de koe) en daarna (kunst)melk.  Een paar uur na de geboorte gaat het al staan op wiebelende pootjes. Na een paar weekjes komt het kalfje in de groep met soortgenoten in een vers pak stro. Gedurende een bepaalde periode krijgt ze nog melk maar langzamerhand worden deze kalfjes bijgevoerd met hooi en brokjes.

 

Weidemelk

De melk die door onze koeien wordt geproduceerd wordt opgeslagen in de melktank. Iedere drie dagen wordt de melk opgehaald. Onze koeien produceren weidemelk omdat de koeien minimaal 120 dagen tenminste 6 uur per dag buiten in de wei lopen.

 

Voer

De koeien lopen in het seizoen in de wei. Het voeren op het bedrijf gebeurt met de voermengwagen en de kuilsnijder. We hanteren verschillende groepen zoals hoog productieve koeien, productieve koeien, hoogdrachtige koeien en jongvee. Elke groep heeft een eigen samengesteld rantsoen. Op deze manier krijgt ieder beest zijn eigen portie. Het rantsoen kan bestaan uit eigen graskuil, krachtvoer, maïs, koolzaadstro en mineralen in droge stof. Het streven is om zoveel mogelijk in een gesloten kringloop te boeren en dus zo min mogelijk van buiten naar binnen te halen.

 

De ligboxenstal

De stal is voorzien van ruime ligboxen met koematrassen. Tweemaal daags worden de roosters en ligboxen schoongemaakt. De ligboxen worden voorzien van zaagsel.  Een koe moet rustig en schoon kunnen liggen! Het klimaat in de stal willen zij zo veel mogelijk sturen. Dat betekent dat er windbreekgaas aan de zijkant van de stal is welke open kan bij warm weer en dicht bij extreme kou.  Koeien geven de voorkeur aan kou. In het seizoen kunnen de koeien middels “de weidebox” heerlijk naar buiten.

 

Speeltuin

Bij de hooiberghutten is genoeg te doen voor de kinderen. Trampoline, zandbak, speelhuisje, speeltoren met glijbaan en traptraktors.

 

Fietsen, wandelen of varen

Het kan allemaal op deze actieve boerderij op een geweldige plek! Knooppuntnummer 88 van het fietsroutenetwerk “Groene Hart” is om de hoek.

Wij willen u graag kennis laten maken met het reilen en zeilen op ons bedrijf. Boek snel een verblijf.